Bijzondere maaidag

Vrijdag 4 mei is er wederom gemaaid, dit maal voor het eerst van het jaar met onze eigen maaier die afgelopen winter seizoen een serieuze onderhoudsbeurt gehad heeft. Zo zijn bijvoorbeeld de maaibladen vernieuwd en waren ook een aantal pulley's toe aan vervanging. Omdat het gras nogal hoog stond, was het niet mogelijk al te kort te maaien. Desondanks is een groot deel van het veld een stuk korter. Als komende week ook gemaaid kan worden, moet het kort genoeg zijn voor de meeste toestellen met landingsgestel.

Sporen op het veld

Tijdens het maaien werd ook duidelijk dat het maaien met een grote tractor de nodige schade aan het veld aangericht heeft. Aan de noordelijke kant van het veld zijn een aantal diepe sporen waargenomen die met de wals niet weg te krijgen waren. Op het bijgevoegde kaartje is aangegeven waar ongeveer de sporen het meest aanwezig zijn. De grijze lijnen geven het gemaaide oppervlak aan.

 

Motorproblemen

Aan het begin van de middag traden er problemen aan de maaier op. Om nog onduidelijke reden is de afsluiting van de motor olie afvoer los geraakt en verdwenen tijdens het maaien. Hierdoor kwam het motorblok zonder olie te staan en sloeg de motor af. Het probleem werd al snel gesignaleerd, maar de werkzaamheden moesten daardoor wel opgeschort worden. Onderhoudsbedrijf Vlastuin werd ingeschakeld en zij konden snel ter plaatsen zijn om het probleem op te lossen. De monteur adviseerde voorlopig de olie voor, tijdens en na het maaien goed in de gaten te houden. Bij een hoog olieverbruik zal de maaier waarschijnlijk extra onderhoud/herstel vereisen.

Meer vastlopers

Helaas was het probleem met de maaier niet het enige. De 3,5 ton bus van Vlastuin kwam vast te zitten in de pits. Er moest een nabijgelegen boer gebeld worden om te assisteren bij het eruit trekken van de bus. Hou dus rekening met een zachte grond bij het betreden van het veld. Met een auto naar de pits kan, maar wel met beleid. De sporen van de tractor en de bus zijn getracht dicht te rijden met de wals. Dat is helaas deels gelukt, maar vormt geen grote hinder.